Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (361 ord)

Trelleborg

Vi fricampade mitt i centrala och trevliga Trelleborg 

Ibland vill vi ha nära till restauranger och stadsmiljö. Även om det inte händer överdrivet ofta. Men just denna första oktoberhelg kände vi för det. Vi parkerade vid Vuxengymnasiet i Trelleborg. Helt perfekt. 

Vi promenerade in till centrum av Sveriges sydligaste stad och köpte en flaska bubbel. Av den trevliga tjejen på Systembolaget blev vi rekommenderade en restaurang som heter Casablanca. Där åt vi vällagade hamburgare som fick en 3:a av 5 möjliga. Men personalen! Alltså de tjejerna är värda en 5 +. Superservice och positivt bemötande som gjorde att vi kände oss riktigt välkomna. Bra service är en viktig krydda!

Konst och palmer

Vi passade på att kika lite på den offentliga konsten i centrum. Det är faktiskt en viktig del av stadsrummet och hur du uppfattar staden. Morgonen därpå tog jag en kort promenad till ett närliggande bageri för att köpa frukostbröd. Det ger lite extra guldkant på helgfrukosten. Sedan blev det en kulturturdag. Vi promenerade bort till Trelleborgen för att lära lite mer om det vikingatida Trelleborg. Utmed vägen kunde vi glädjas åt alla palmer som pryder den sydvästra infarten. Trelleborg kallas ofta för Palmstaden. Nu fårstår vi äntligen varför. 

Gör gärna ett besök på Trelleborgen

1988 hittades spåren av en ringborg från vikingatiden, en så kallad trelleborg, uppe på stadens högsta punkt. Det förklarar stadens namn. Trelleborgen som vi besökte är en rekonstruktion som gjordes klar 1995. En fjärdedel av borgen är uppbyggd på sin ursprungsplats och ligger mitt inne i den moderna staden. Snacka om att kombinera då- och nutid. Borgen rymmer även ett rekonstruerat medeltida hus. Utanför borgen finns  en vikingagård med små byggnader runt omkring. I museibyggnaden finns en vikingautställning, en butik och ett café. 

Plats (karta)

Smygehuk
Bolmen