logg

Välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

4 minuters lästid (846 ord)

Trondheim - Norge

Vi önskar att Trondheim inte låg så långt hemifrån! 

92 mil är en bit att köra. Hade avståndet varit närmare hade vi ofta besökt denna fina stad. Vi är nämligen ganska kräsna när det kommer till städer. Om vi ska besöka en stad så ska det helst vara en liiiten stad. För vi gillar inte att trängas med en massa folk, och shopping är inte vår grej. Vad som däremot är vår grej är kultur och historia. Helst i städer som ger småstadskänsla. Som Trondheim.

Trots att Trondheim är en ganska stor stad så finns här precis allt det vi önskar av småskalighet. Att det sevärda dessutom ligger på en hyfsat komprimerad yta gör det bara ännu bättre. Efter en del letande och körande hit och dit hittade vi en parkering där man fick stå i max tre timmar. Det kanske verkar vara hyfsat lång tid men på den tiden skulle vi till fots hinna med att se minst tre sevärdheter, helst fyra, och dessutom äta.

Trästadsparadiset Bakkeland
Vi promenerade igenom den vackra trästaden i Bakklandet. Det här var Trondheims första förstad och byggdes i början på 1600-talet. I mitten av 1600-talet, närmare bestämt 1658 belägrade svenskarna Trondheim och brände ner bosättningen här. För att göra en lång historia kort så kom svenskarna med Carl Gustaf Armfeldt i spetsen tillbaka 1718. Den här gången var det dock norrmännen själva som brände ner förorten som en del av stadens försvar. Efter det byggdes åter igen Bakklandet upp, och idag kan vi njuta av denna oerhört vackra och unikt sammanhängande trästad.

Den niotandade fästningen
Från Bakklandet vandrade vi vidare upp till Kristianstens fästning som uppfördes på uppdrag av kung Christian V mellan 1682 och 1684. Där uppe kunde vi se ut över nästan hela Trondheim. Enligt kungens order skulle fästningen ha en symmetrisk stjärnform, något som den kuperade terrängen inte tillät. Det blev istället en niotandad form. Hoppas Christian V blev nöjd ändå. Vi tyckte i alla fall att det såg bra ut. Åter igen blev vi påminda om svenskarnas framfart under Karl XII:s försök att erövra Norge. Men när han blev skjuten i Halden så tog kriget slut till slut.

Norrmännen har fått stå ut med mycket 
Under andra världskriget ockuperade tyskarna Trondheim och upprättade luftvärn på fästningen. För att göra det ännu värre så användes den som avrättningsplats av norrmän som tillhörde motståndsrörelsen. Efter kriget avrättades den norske förrädaren Henry Rinnan och Gestapochefen i Trondheim, Gerhard Flesch på fästningen. Numera är Kristiansten ett museum. Renoveringen genomfördes 1997 i samband med Trondheims 1000-årsjubileum.

En gammal bro som håller än
Nu lämnar vi fästningen för att vandra vidare. Siktet är inställt på Nidarosdomen. För att komma dit måste vi korsa Trondheims Gamle Bybro. Ett alldeles underbart och önskvärt måste. Den här bron korsar Nidelven och sammanlänkar centrum med Bakklandet. Bron vi ser här idag byggdes på 1800-talet. Själva broportalen är vackert rödmålad och får oss att tänka på österlandet.

Resterna av Olav vilar under Nidarosdomen
Några 100 meter senare står vi framför den mäktiga och imponerande Nidarosdomen. Enligt sägen är den byggd över den kristna norska konungen Olav Tryggvasons grav. Han blev helgonförklarad efter ha dött i strid år 1030. Olav är hela Norges skyddshelgon. Under medeltiden var Trondheim, eller Nidaros som staden då kallades, norra Europas viktigaste pilgrimsmål.

Nidaros katedral är den nordligaste gotiska medeltida katedralen i världen
Framför oss har vi ett enormt gotiskt mästerverk med detaljer och utsmyckningar som är helt otroliga. Våra förfäder hade en hantverksskicklighet som slår det mesta idag. Katedralen påbörjades 1070 och blev inte klar förrän år 1300. Det tog sin "lilla" tid. Men vilket praktverk Nidaros katedral blev. Tyvärr gjorde ett antal bränder och bristande underhåll att katedralen höll på att förfalla. Men 1868 beslutade någon/några kloka människor att ta vara på detta kulturarv. Nidarosdomen är Norges nationalhelgedom.

Vi hade hoppats att kunna få klättra upp i något av domens höga torn, tyvärr var dessa turer fullbokade. Men vi är ändå mer än nöjda med det här besöket. Här är det helt klart wow-faktor! Och, ja just det...vi hann med fyra sevärdheter och att äta också! Allt detta utan stress. Prick tre timmar senare rullade vi ut från parkeringen.

Idag är vi på Värnäs Camping
Idag är vi på Älvdalens Camping
 

Kommentarer

Inga kommentarer än. Var den första att lämna en kommentar
Gäst
måndag, 18 oktober 2021

Captcha bild

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.husbilsresa.se/

Håll dej uppdaterad

Håll dej uppdaterad genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Som prenumerant får du alltid reda på vad som händer på vår husbilsresa.

Swedish Swedish

Aktivera javascript för att skicka detta formulär


© 2021 Husbilsresa, All Rights Reserved