Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (395 ord)

Trosa i Södermanland

Det är många som gärna vill rosa Trosa 

Vilket inte är konstigt för den lilla, lilla staden är len och söt som honung. Men när vi var där var det väl mycket folk. Det går inte att komma ifrån att du reagerar på det i dessa coronatider. Därför blev det inget långvarigt besök, men vi hann ändå få en liten smak av det söta. Kanske lite för sött...

Söt var kanalen, eller rättare sagt Trosaån, med dessa stilla och grönskimrande vatten. De små blomsterprydda broarna vara söta likaså. Söta var också alla trähus med snickarglädje, rosor och stockrosor. Mindre söt var dock gästhamnen där vi egentligen planerat att stå, men det blev inte så. Men det är klart, det är ju inte lätt att konkurrera i charm mot den pittoreska innerstaden.

Målet var stängt
Vi promenerade bort till Garvegården som ligger Trosas äldsta stadsdel. Den är idag ett hembygdsmuseum och det ska finnas ett trädgårdscafé. Vi hade siktat in oss på att fika där. Men tyvärr var öppettiderna begränsade på grund av Covid-19 och givetvis prickade vi in en stängd dag. 

Den enda som skonades av ryssarna
Kyrkan som ligger ovanför Garvaregården är den enda 1700-talsbyggnad i Trosa som skonades när ryssarna for fram och brände och härjade 1719. Anledningen till att kyrkan inte stacks i brand var att den användes som stall åt rysshästarna. Otrevliga typer, de där härjarryssarna.

Återkomst som havsbadort
Trosa hämtade sig trots allt och under 1800-talet bidrog ångbåtstrafiken till ett uppsving. Staden utvecklades till en havsbadort som drog turister till sig. Det var lika populärt då som nu med havsbad. Fast då var det kanske inte alla som kunde åtnjuta det på samma sätt.

Vi vände oss till Mekka
Innan vi lämnade Trosa gjorde vi ett litet energipåfyllningsstopp vid konditoriet Mekka, som startades redan 1956. Vi köpte varsin räkmacka som vi åt utomhus vid något som kallas för Gröna torg. Namnet kommer sig av att det förr i tiden hölls torgmarknad här. Mätta och belåtna, även när det gäller Trosa åkte vi vidare på vår sommarturné. 

Plats (karta)

Idag är vi i Tystberga
Idag är vi Östhammar