Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

1 minuts lästid (258 ord)

Utflykt i Glasriket - Kosta Boda

Blott blått i baren på Kosta Boda Art Hotel 

​Kärleken till glaset magiska uttryck är livslång. När vi var i Glasriket i Småland passade vi på att besöka glasbruket Kosta Boda och Kosta Boda Art Hotel. Fantastiska upplevelser bägge två.

Vi övernattade inte på Kosta Boda Art Hotel eftersom vi alltid har vårt eget lilla hus med oss. Men vi passade på att äta av den dignande helgbuffén på Restaurang Linnéa Art Restaurant. Den är designad av Ulrica Hydman-Vallien - av en av vår tids stora glaskonstnärer som tyvärr inte finns med oss längre.

När vi ändå var här kikade vi in i den magnifika baren. Kosta Bodas formgivare Kjell Engman har skapat en helt unik miljö i koboltblått. Det är så otroligt snyggt.

Vi gjorde självklart ett besök i Kosta Boda Art Gallery som ligger på bruksområdet. Denna utställningshall innehåller det mesta av det bästa inom glaskonst. Här trängs verk av "världsstjärnorna" inom glasformgivning som exempelvis Bertil Vallien, Anna Ehrner, Åsa Jungnelius och Kjell Engman. Utställningarna är verkligen värda ett besök. 

Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är igång

Glasbruket grundades redan 1742. Det var generalerna Koskull och Staël von Holstein som startade verksamheten. Namnet Kosta kommer sig av att man tog Ko från Koskull och Sta från Staël von Holstein. Och det blir ju självklart Kosta. Krångligare än så behöver det inte vara.

Plats (karta)

Evedals camping
Moasjöns rastplats