Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (431 ord)

Vik en stund för storyn om prästens badkar

Är det här verkligen prästens badkar eller är det ett meteoritnedslag?

Vi är på spaning efter sanningen. Vem vet? Ja, det där lär vi kanske aldrig få ett rakt svar på. Men för vår del tror vi nog mer på att det som kallas för Prästens badkar, även kallat för Rosenstenen, är en så kallad sandvulkan. Vad är skälet till vår slutsats kanske du undrar. Och hur badkaret ser ut? Kolla bilderna längst ner!

Jo, efter att stått och tittat in i mitten på denna fantastiska och rosenformade stenformation så har vi svårt att se att någon skulle ha lust att använda det som badkar. Oavsett om du är präst eller inte. För du behöver vara hyfsat vig för att ta dig dit. "Kronbladen" är dessutom rätt taggiga. Och när du väl landat i mitten så kan du konstatera att det är minimalt med vatten där. Det räcker knappt till ett fotbad. Så, näe. Oss lurar man inte. Glöm det där med badkar.

Istället ramlar vi in i området geologi
Det här är faktiskt en unik geologisk formation som som saknar motstycke i världen. Du hittar den i det lilla fiskesamhället Vik på Österlen. Den steniga kustremsan är i sig en upplevelse, om du studerar sandhällarnas yta kan du se spår av fossilet Diplocraterion parallellum. Men kronan på verket är som sagt var denna blomformade skapelse som förmodligen kom till för en halv miljard år sedan. Då var havsbotten vulkaniskt aktiv. Tack och lov är det inte så idag. Men Österlen har dolda minnen från tiden, närmare bestämt ett hundratal "badkar". Men det är bara här, i hela världen, som just detta är synligt.

Vad kommer då badkarsstoryn in?
Tja, enligt obekräftade källor så skulle byns präst tagit sina bad där. När i tid har vi inte lyckats utröna. Och vilken präst det handlar förtäljer inte heller historien. Dessutom finns det en hel del som pekar på att en annan del som ligger några hundra meter närmare Vik är det riktiga badkaret. Det verkar lite mer passande eftersom det är en bassängliknande plats med något som kan tolkas som en predikstol. Där hade nog byns präst hellre tagit sina bad tror vi.
 

Plats (karta)

Idag är vi i Skallkroken
Idag är vi i Bua