Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (315 ord)

Vildmarksvägen - Brakkåfallet

Vi föll för att stanna vid ännu ett fall - Brakkåfallet 

Det är något med vattenfall. Vi kan liksom inte få nog av dessa vattenmassor som kastar sig ut över höga eller låga branter. Nu hade vi hittat ett till. Sedan blev det nattvila på Jormvattnets Fiskecamp.

Det hade regnat en hel del under dagen så det var slipprigt att ta sig upp för den leriga stigen för att få en vy över Brakkåfallet som ligger i en kanjon. Ibland for fötterna iväg och du kunde nästan känna hur du landade på rumpan i leran. Som tur var höll vi oss både stående och gående, men vandringen blev inte så lång som vi hade tänkt oss. 

Vi fick ändå en fin vy, att se kanjonens skivade skifferytor gå i dagen och hur vattnet banar sin väg - det är en belöning som heter duga. Nu var vi "fallfärdiga" för denna dag. En stund senare checkade vi in på Jormvattnets Fiskecamp där vi fick både trevligt bemötande och god natts sömn. 

Filmen Dunderklumpen spelades in vid Brakkåfallet
Filmen, som var delvis animerad, bygger på sagoboken Förtrollningar av Beppe Wolgers. Boken gavs ut 1969 och filmen gjordes 1974. Dunderklumpen var en mycket ensam figur, han smög sig in i en familjs hus och väckte liv i dotterns dockor. De följde sedan med honom. Familjen gav sig ut på jakt efter dockorna och fick vara med om en helt magisk midsommarafton. Jätten Jorm (Jormvattnet) och Dunderklumpen (ett fjäll) har alltså sina rötter i Jämtland och trakterna kring Strömsund. 

Plats (karta)

Idag är vi Jormvattnet
Vildmarksvägen - Gaustafallet