Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (390 ord)

Vildmarksvägen - Fatmomakke kyrkstad

Här har nybyggare och samer samsats sedan 1700-talet 

Vår Norrlandsturné på Vildmarksvägen innehöll en hel del gråväder och regn. Men ofta hade vi sådan tur att varje gång vi stannade för att beundra någon sevärdhet så var det antingen uppehåll eller bara lite småregn. Grusvägen till Fatmomakke var riktigt geggig. Det var ingen fräsch husbil som till sist rullade in på parkeringen.

Vi vandrade iväg till kulturreservatet Fatmomakke kyrkstad som ligger vackert vid Ransarån och Fatmomakeviken. Eftersom vi hört att denna plats är den mest framträdande samiska kyrkstaden i Sverige så var vi självklart nyfikna. Vad som är intressant är att här har samer och nybyggare samsats sedan 1700-talet. De olika byggnadstraditionerna ligger sida vid sida vilket är unikt i svensk bebyggelsehistoria och bidrar till det kulturhistoriska värdet. Kyrkstadens kåtor och stugor fick bara användas tillfälligt vid kyrkobesöken. Övrig tid skulle kyrkstaden ligga öde.

Fatmomakke är skyddad som kulturpark men flesta kåtorna och stugorna är privata och används fortfarande under helger och högtider.

Det är onekligen en speciell plats
Området är vackert kuperat och byggnaderna skänker en speciell stämning till platsen där de ligger i mattor av blåbärsris omgivna av framför allt björkar och granar. Den lilla enkla vita kyrkan har sin självklara och centrala plats. Ingen kan undgå att se den bland de hukande stugorna och kåtorna.

Boden från yttre rymden
Nja, det kanske är i fantasifullaste laget. Men den ser nästan ut som något utomjordiskt som råkat landa här i Fatmomakke. Det som fascinerade oss var alltså en bod som var uppallad på trädstockar där man låtit delar av de grova rötterna vara kvar som extra balanserande stöd. Smart! Det ser ut som stora fågelfötter. Har försökt hitta mer information om den men utifrån det vi har lyckats hitta på omvägar så är det förmodligen någon form av bod som fungerar som matförråd. Någon marsian är det i alla fall inte.

Plats (karta)

Vildmarksvägen - Stekenjokk
Vildmarksvägen - Trappstegsforsen