Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (403 ord)

Vildmarksvägen - Gaustafallet

Ronja Rövardotter har varit vid Gaustafallet, och vi med! 

Bara en sådan sak! Att en av de mest älskade sagofigurerna som Astrid Lindgren mejslade fram i sina berättelser har varit här i samband med filmatiseringen av boken. Och nu har vi också varit här. Kom hit du också för det är verkligen värt att uppleva Gaustafallet och blomstren bredvid.

På vår Norrlandsturné utmed Vildmarksvägen svängde vi in på en parkeringsficka vid Gaustafallet. Det fina är att det är väldigt lättillgängligt. En liten kort promenad och sedan har du detta fantastiska fall framför dig. Det är älven Gauste (på samiska Gaustejokk) som skapar fallet. I skifferberget har det skapats en kanjon där Gaustafallet får sitt spelrum när vattnet ska tränga sig igenom den smala passagen. Det är alltid något extra speciellt att få uppleva kraften i detta element.

Vitsippor och smörbollar - samtidigt!
Det var dessutom helt betagande vackert att få uppleva hur alla blommor blommar nästan samtidigt. I södra Sverige så kommer först vårblommorna, sedan försommarblommorna och så vidare. Men här - i midnattssolens magiska land - blommar allt samtidigt. En liten familj av vitsippor samsas med gyllengula daldockor (smörbollar). Den lilla gula fjällviolen böjer mjukt på sin lilla nacke men vänder i samma stund sitt ansikte mot solen. Stolta orkidéer sträcker på sig och låter sig värmas av solstrålarna. 

Om du älskar blommor så älskar du detta. Var i hela världen kan du få uppleva vår- och sommarblommor samtidigt utom här i Norrland? Dessa blomster har ju lite bråttom för säsongen i norr är underbar men kort. Då gäller det att ha hunnit sätta nya blombebisar med hjälp av humlor, bin och andra små insekter innan kylan kommer.

Har du mer information om Gaustafallet?
Vi har försökt information om höjd och sträckning på Gaustafallet men inte lyckats, om någon vet så lägg gärna en kommentar. Och en sak till, om någon vet namnet på det söta lilla vita blomman med mörk mitt så hojta till. Tack på förhand.

Plats (karta)

Vildmarksvägen - Brakkåfallet
Vildmarksvägen - Stekenjokk