Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (404 ord)

Vildmarksvägen - Hällingsåfallet

Vi fick en riktig "grand finale" på Vildmarksvägen!

Där andra börjar slutar vi. Vi kan verkligen rekommendera att åka "baklänges" på Vildmarksvägen. På så vis sparar du det göttigaste till sist. Naturreservatet Hällingsåfallet kan närmast betraktas som ett finalfyrverkeri. Med vattenkaskader som sprakade och vrålade. Det var så mäktigt!

Vi vandrade en bit utmed Europas längsta kanjon som är hela 800 meter lång och som förmodligen skapades av den älv som bildades när inlandsisen smälte. Det är hisnande att tänka på att det skedde i Sverige för 10 000 år sedan. Själva kanjonen är mellan 15 till 60 meter bred och ligger 400 meter över havet. Väggarna är branta, mellan 50 och 60 meter höga, och vattnet är vilt. Långt där nere kan vi se dess skummande raseri. Det är den otämjda naturen som visar upp sig i all sin mäktiga kraft.

Det vilda och det ursprungliga
Vi ser ett fall som störtar sig 43 meter ner och slutar i sjön Hetögeln. Vattendropparna från vattenkaskaderna skapar imma i luften. Orden som far genom huvudet är; mäktigt, stort, storartat, magnifikt, naturkraft. Känslan som landar inom dig är stor. Mycket stor. Det är en känsla av det vilda och ursprungliga som sjunger i kroppen. Naturen berör ditt innersta.

När du sedan kopplar ihop ursprungsbefolkningen, samernas, historia med den vilda naturen i norr så förstår du lättare hur det var, och är, att leva och överleva på denna plats. Imponerande.

Otillgängligt men ändå tillgängligt
Det som också gör platsen extra fin är att man har tänkt på tillgängligheten. Oavsett om du har rullator eller sitter i rullstol, använder benproteser eller drar en barnvagn så kan du komma inpå Hällingsåfallet och uppleva det. Har du chansen så ta den. Du kommer aldrig ångra ett besök här.

Vad är då en kanjon?

Ordet kommer från engelska canyon och spanska cañón som betecknar en djup dalgång mellan höga klippväggar. Dessa väggar är skapade av strömmande vattendrag som eroderar berggrunden och därmed bildar en dal. 

Plats (karta)

Idag är vi i Östersund
Idag är vi Jormvattnet