Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (418 ord)

Vildmarksvägen - Stekenjokk

Det blev en upplevelsechock på Stekenjokk 

Nog hade vi både hört och läst om hur fantastisk den här platsen är. Men vi kunde inte vår vildaste fantasi förstå det förrän vi stod där. Det var ett oförglömligt ögonblick i livet. Och det trots att det var gråmulet, duggigt och molnigt när vi var där. 

Det som fullständigt golvar dig här uppe på Stekenjokk är känslan. Känslan av något stort, mäktigt, respektingivande, ursprungligt och otämjbart. Det som dröjer sig kvar inom dig är vidderna och den där frihetskänslan som vidgar bröstkorgen och gör det lättare att andas. 

Att se de fläckvis snöklädda bergen, att stå vid forsen som bildats av smältvatten och lyssna på dess brus och samtidigt höra tystnaden. Det finns egentligen inga ord som räcker till att beskriva känslan och upplevelsen. Där och då, i just det ögonblicket var vi mycket ödmjuka och vördnadsfulla för naturens kraft.

Vi har nog lämnat en bit av våra hjärtan här. Om du hittar dem så låt de ligga kvar så att vi för alltid kan vara en del av detta storslagna. Det här var den absoluta höjdpunkten i alla bemärkelser på vår resa utmed Vildmarksvägen.

Lite kalla fakta om Stekenjokk

Sträckan över kalfjället vid Stekenjokk är en av Sveriges högst belägna vägar med sina 876 meter över havet. Den är bara öppen mellan den 6 juni och 15 oktober. Resten av tiden är snömängden så stor att det inte är farbart. Vägen plogas i början av juni och det har uppmätts ett snödjup på upp till 6 meter. Att vägen finns beror på att att det fanns behov av transporter till och från Stekenjokks koppargruva (som lades ner 1989). Vildmarksvägen över Stekenjokksplatån är en av få platser där du faktiskt kan "fjällvandra" med din bil. 

Svartvitt eller färg?
Eftersom det var en sådan gråmulen dag när vi var på Stekenjokkplatån blev bilderna vi tog därefter. När vi valde ut foton till det här inlägget testade vi därför att göra några av dem svartvita. 

Plats (karta)

Vildmarksvägen - Gaustafallet
Vildmarksvägen - Fatmomakke kyrkstad