Skip to main content
logg

välkommen till vår logg

Här loggar vi alla platser vi har besökt och bjuder på våra personliga tankar och reflektioner. Du kan enkelt söka efter ort, land eller i olika kategorier.

 

2 minuters lästid (467 ord)

Vilnius i Litauen

Vill ni oss något så är vi i Vilnius 

Vi var på turné i Baltikum och hade hunnit avverka Tallin och Riga. Nu var det dags för Vilnius i Litauen. Oj, oj, oj. Det här var stort. Det är en riktigt stor stad med över en halv miljon invånare. Det märkliga är att vi uppfattar den som mycket större än så. Pampigt är nog ett träffande ord.

Vi bodde centralt på en liten camping med promenadavstånd till det vi ville kika närmare på. Och det var mycket! Bra skor är ett måste när vi är ute på våra äventyr. Oavsett om det är i en stad eller i naturen.

Gamla stan, som ligger i hjärtat av Vilnius, är en av de största av sitt slag i norra Europa. 1994 fick Gamla stan i Vilnius världsarvsstatus och finns sedan dess med på Unescos världsarvslista.

Bombastiska kyrkor och arkitektur

Det fullkomligen kryllar av kyrkor i denna gamla medeltida stad. Den gigantiska domkyrkan, S:t Ladislaus basilika, är väl på sitt sätt vacker. Men den gjorde oss smått beklämda när vi tänkte på de stackars människorna som varit tvungna att bekosta detta groteskt stora bygge. Kyrkan utstrålar mer makt än härlighet tycker vi.

Renässans- och barocktiden har fått stort utrymme i Vilnius. Framför allt barocktiden är ju pompös så visst var det maffig arkitektur. Men du hittar även gotisk arkitektur och nyklassicism. 

Utomhusbibliotek och ett stängt museum

Det märks att det här är en stad i utveckling. På vår vandring kom vi till en stor park där biblioteket hade flyttat in, eller kanske rättare sagt ut. Där fanns gott om möjligheter att slå sig ned med en bok och läsa tillsammans med andra. Och det gjorde folk. Vi gillade verkligen det här sättet att använda det offentliga rummet. 

Vi hade även tänkt att besöka KGB-museet, men det var stängt när vi var där. Den skrämmande och obehagliga känslan av kommunismens förtryck fick vi ändå för på fasaden fanns det gott om minnesbilder av människor som förlorat sina liv under den eran.

Ett riktigt gott slut på dagens äventyr

Det maffiga presidentpalatset fick vi också se. Det ligger bredvid Vilnius universitet som grundades redan 1579. På detta gigantiskt stora universitetsområde finns Litauens äldsta bibliotek. Efter dagens alla äventyr så började det kurra lite i magen. Tack och lov så vimlar det av bra restauranger i Vilnius och vi kunde avsluta utflykten i denna pampiga och historiska stad med den godaste pasta vi någonsin ätit.

Plats (karta)

Downtown Forest and Hostel i Vilnius
Riga i Lettland