I 3000-åriga Zadar har havet huvudrollen i en helt unik musikal
Faktum är att Zadar är en av Europas äldsta städer. Staden som har rötter från 800-talet före Kristus har bebotts av illyrier och sedan behärskats av Romarriket, Venedig, Frankrike, Österrike-Ungern och Italien. Med andra ord finns det en spännande historia. Och så har Zadar världens vackraste solnedgång enligt filmregisören Alfred Hitchcock.
Vi var faktiskt och åt på samma restaurang som Alfred Hitchcock brukade besöka. Kanske satt han där och fantiserade i hop sina berömda filmmanus. Det var god mat, gott vin och en fin vy över havet. Vi kan bara hålla med den gamle Alfred. Solnedgången var fantastisk.
Arktitekten Nikola Basics släppte loss naturkrafterna
Den unika havsorgeln som skapades 2005 är tveklöst en av Zadars stora se- och hörvärdheter. Med hjälp av havets och luftens kraft skapas magiska och mystiskt djupa toner som ständigt förändras. Det finns även en slags ljusorgel, Solhälsningen, av glasplattor som efter solnedgången lyser i slumpmässiga mönster.
Bland det mest städade städer vi varit i
Vi måste bara ta upp att vi blev så oerhört positivt överraskade över hur rent och fint det var på gator och trottoarer. Inga äckliga cigarettfimpar, inga nedtrampade tuggummin, papper eller annat. Det ska staden verkligen ha en stor eloge för.
Zadar vilar på romersk grund
Zadar är en stad med stark tillväxt. Det byggs och moderniseras. Men i takt med det görs också utgrävningar eftersom staden till stor del vilar på romerska efterlämningar. Under romartiden byggdes stora försvarsverk i form av stadsmurar som står kvar än idag. I den västra delen av staden byggdes även forum och Basilikan. Staden hade även en amfiteater och vattenkanalsystem, akvedukter, som försörjde staden med färskt vatten. Delar av dessa har bevarats och finns kvar än idag.
Missa inte torget Forum och Sankt Donatuskyrkan
Det 2000-åriga torget Forum har tyvärr inte mycket kvar från Romartiden. Men området runt kyrkan har grävts upp och flera romerska bostäder och artefakter har hittats. När kristendomen spred sig över världen så byggdes på 900-talet e. kr. Sankt Donatuskyrkan, på kroatiska Sveti Donat. Det är en av Kroatiens äldsta kyrkor. När vi besökte den var vi fascinerade av att det var som ett lapptäcke av romerskt byggnadsmaterial i grunden. Det var liksom murat lite huller om buller utan någon större hänsyn till former och vad som passade ihop. Vi fick vår förklaring. Kyrkan byggdes ovanför ett gammalt romerskt tempel som revs. De trasiga pelarna användes som byggnadsmaterial till den kristna kyrkan. Det är väl också en slags återvinning.
Det har varit väldigt tuffa tider
Epokerna som Zadar genomgått lever kvar på olika sätt. Mycket har dock fått återuppbyggas eftersom staden har varit hårt utsatt i samband med krig flera gånger. Värst var det under andra världskriget då 70 procent bombades sönder. Efter kriget återuppbyggdes 1100-talskyrkan Sankta Maria samt flera av de romanska portarna som var ingångar till staden.
I nutid utsattes Zadar för intensiva bombningar mellan 1991-1993 i samband med att staden belägrades av den serbiskkontrollerade Jugoslaviska folkarmén. Staden befriades av den kroatiska armén 1993. Sedan det kroatiska självständighetskriget är Zadar kroatiskt. Efter det har det pågått en omfattande renovering och uppbyggnad. Av förklarliga skäl finns alltså inte mycket av det gamla Zadar kvar. Men det som finns tar man vara på.
Lite kuriosa
På vår resa i Kroatien stötte vi på flera platser där Republiken Venedig har haft ett finger med i spelet genom alla århundranden. Zadar invaderades exempelvis regelbundet mellan åren 1111-1183. Visst har andra länder också "ägt" Zadar, men faktum är att staden faktiskt var italiensk ända till 1947.