Skip to main content
Bra grejer

Grejen med husbilslivet är att tänka smart - här är tips!

Du vet hur det är. Begränsad yta och begränsade förvaringsmöjligheter gör att du hela tiden behöver tänka till och tänka om. Hitta olika smarta lösningar för ett smidigt liv i och omkring husbilen. Här är tips på bra grejer och lösningar som vi har kommit på.

 

3 minuters lästid (539 ord)

Vars är myggen?

Mygga. Fotograf: Егор Камелев från Pixabay

Vi har hittat bästa myggskrämman - tycker vi 

Vi var superladdade med myggmedel inför vår Norrlandsresa. Alla har ju hört om myggor stora som helikoptrar och oändliga till antalet. Och så deras hemska småkusiner knotten. Faktum är att tack vare några riktigt bra grejer kom vi väldigt lindrigt undan. Här bjuder vi på våra bästa myggvapen.

För att göra en lång historia kort så är frun i husbilen mycket, mycket allergisk mot mygg. Hon var rejält orolig inför resan till norra Sverige 2020. Men maken dukade upp det ena myggvapnet efter det andra. Här handlade det om avancerad försvarstaktik och motangrepp, med en hel arsenal av grejer:

  • Hattar med myggnät (har vi inte testat än)
  • Myggspray Mygga (verkar funka bra)
  • Myggsalvan Odomus - inköpt i Goa i Indien, funkar lika bra på svenska mygg.
  • Thermacell - portabel, mycket smidigt. Täcker 20 kvm.
  • Thermacell - backpacker, med en liten gasolflaska där du fäster myggmedelsbehållaren. Täcker 20 kvm, lämplig för förtältet.
  • Mr Mosquito - för 12 voltsuttag och för el.
  • Myggnät att fästa i taket i förtältet (har vi inte testat än)
  • Mygglampa att ha i förtältet - uppladdningsbar
  • Antihistamin - det finns en mängd olika märken att köpa receptfritt, tänk på att välja de som det står att de även gör nytta mot mygg. Tycker kanske inte att det har någon större effekt, men det är bättre än inget. 
  • Lindrande medel om du fått myggbett - det är samma sak här, det finns en uppsjö att ta till. Det kan nog vara individuellt vad som hjälper just dig bäst.

Vinnare utomhus är...
Överlägsen vinnare utomhus blev tveklöst Thermacell. Vi har varsin liten portabel variant som du kan fästa i exempelvis bältet. Den höll effektivt undan både mygg och knott. Men tänk på att byta ut myggmedlet i tid och att du alltid har med dig en extra gaspatron och myggmedelsplatta. 

Vinnare inomhus är...
Vinnare inne i husbilen blev Mr Mosquito. Vi har en som funkar att plugga in i 12-voltsuttaget och en som går på el om husbilen står uppställd på en elplats. Bägge fungerade och hjälpte oss att sova lugnt. Tänk bara på att ha takluckorna lite öppna, och glöm inte att dra för insäktsnätet i takluckorna Här gäller det också att du tänker på att byta ut myggmedelsplattan i tid för annars gör den ingen nytta. 

Salvor och spray
När det gäller salvor och spray så föredrar vi Odomus som är giftfritt. Du kan använda salvan som hudkräm. Den stora nackdelen är att det är en lååång bit att åka för att shoppa, men går att beställa på Ebay. Vi har dock ett par tuber kvar som vi hoppas ska räcka till nästa besök i Goa. Sprayet Mygga som finns att köpa här i Sverige funkar bra, men känns lite sådär när det är en varningstriangel på förpackningen.

Glädjande nog kunde vi alltså fråga oss "Vars är myggen?", vi såg knappt några under vår Norrlandstripp. Nu återstår att se när vi testar resten av arsenalen. Vi är i alla fall väl rustade i kriget mot myggor och knott. Går de till attack går vi till motattack. Det känns tryggt - särskilt för en myggallergiker. 
Öregrund i Roslagen
Idag är vi i Östersund